Visa/Dölj Tips och Råd

Kontakta oss direkt!

Telefon: 08-756 69 69

Email: info@skorstensbolaget.se

Renovering av kakelugn och installation av braskamin

Eldstaden, som förr i tiden var en livsavgörande nödvändighet, är fortfarande en naturlig samlingsplats. I många hem är den såklart främst en värmekälla men dess funktion som inredningsdetalj och trivselskapare blir allt vanligare. Det är få saker som kan mäta sig med den känsla och stämning en levande eld erbjuder.

Installera braskamin


Skorstensbolaget erbjuder ett brett sortiment av kaminer som lever upp till högt ställda ekologiska krav. Innan du väljer eldstad är det bra att tänka igenom hur stor yta som ska värmas upp och var eldstaden ska placeras. Vi hjälper dig gärna att hitta den perfekta eldstaden och självklart även med att installera din braskamin.

kamin1 

Se fler bilder här!

 

Kakelugnar för alla behov

Vi har även ett brett sortiment av kakelugnar. Nedan ser du några av de modeller vi erbjuder.

Karl Johan

 

Tips & Råd

 

 

Före eldning i nyinstallerade eldstäder

Beställ alltid besiktning av Skorstensfejaren i samband med nyinstallation av kaminer, kakelugnar och spisar så säker eldning garanteras.

 

 

Glöm inte bygganmälan

Det krävs inget bygglov för nyinstallation eller byte av eldstad, men du måste däremot göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Hör med din kommun om vad som gäller i ditt specifika fall.

 

http://www.stockholm.se/ByggBo/Bygglov/a-o-lanksidor/Blanketter/

 

Vid en ändring, nyinstallation eller arbete som innefattar en ny skorsten krävs en bygganmälan, kontrollplan, ritning av er fastgihet/lägenhet samt teknisk beskrivning av eldstaden samt skorstenen. 

En teknisk beskrivning hittar ni på fabrikatets hemsida. 

Stadsbyggnadskontoret har ett exempel på kontrollplan som ni hittar på ovanstående länk. Tänk på att det oftast är ni som kund som står som byggherre. 

 

Sammanställt vad som krävs inför en bygganmälan för nyinstallation av eldstad i bef. skorstensstock: 

 

1. Bygganmälan. (Den finner ni även i länken ovan)

2. Kontrollplan. (Se exempel på länken ovan)

3. Teknisk beskrivning av eldstaden. (Det finner ni på hemsidan för fabrikatet)

4. En planskiss över er lägenhet där ni markerar vart eldstaden skall installeras. 

 

Sammanställt vad som krävs inför en bygganmälan inför nyinstallation av skorsten samt eldstad

 

 

1. Bygganmälan. (Den finner ni även i länken ovan)

2. Kontrollplan. (Se exempel på länken ovan)

3. Teknisk beskrivning av eldstaden samt skorstenen. (Det finner ni på hemsidan för fabrikatet)

4. En planskiss över er lägenhet/hus där ni markerar vart eldstaden skall installeras. Samt visa vart genomföringen skall ske. Rekommendation är en kort teknisk beskrivning av projektet. 

 

 

Vid frågor om eldstäder och rökkanaler? –kontakta oss för kostnadsfri rådgivning

Vid ny montering eller renovering av befintliga kaminer, kakelugnar, skorstenar och rökkanaler är det många saker att ta ställning till för en lyckad installation.

 

 

 

 • Tips & Råd

  Tips och råd

  Tips och råd #1

  En skorsten utsätts för stora yttre och inre påfrestningar. Fukt och kyla kan tära hårt på det yttre murverket men det är insidan som utsätts för den mest extrema påverkan. Tänk på att årligen beställa besiktning av din skorsten!

  Tips och råd #2

  Det krävs inget bygglov för nyinstallation eller byte av eldstad, men du måste däremot göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Hör med din kommun om vad som gäller i ditt specifika fall!

  Tips och råd #3

  Du vet väl att ROT-avdraget ger skattereduktion för många skorstensrelaterade jobb!

  Tips och råd #4

  En köksfläkts huvudsakliga funktion är att samla upp fett och driva ut matoset från spisen och köket och därmed också hindra att det sprids i bostaden. Förrutom det så suger köksfläkten också upp de stora mängder vattenånga som bildas vid kokning. Har du problem med matos eller dylikt kan det vara värt en inspektion!